Légynyüvesség (myiasis)

döglégy
A csapadékos időjárás előcsalta a legyeket, melyeknek néhány faja kutyákban az ún. légynyüvesség okozója. Ezek a legyek /"húslegyek", „döglegyek"/a petéiket az élő állat testnyílásaiba, illetve sérüléseibe rakják. A kikelő lárvák a szövetekkel, szövetnedvvel táplálkoznak, ennek során jelentős fájdalmat okoznak a betegnek.

Melyek a veszélyeztetett állatok?

Elsősorban a kertben tartott kutyák, ha rajtuk ellátatlan sérülés, kezeletlen bőrgyulladás van, illetve bármely testnyílásukból váladék ürül. Ezért fokozottan ügyelni kell a hasmenéses állatra, a vizeletét tartani nem képes /inkontinens/ betegre /idős, gerincproblémás ebek!/, szukáknál a hüvelyfolyásra /pl. gennyes méhgyulladás miatt/.

Mik a tünetek?

A kutya nyugtalan, kedvetlen, sokszor étvágytalan, az érintett területet nyalja /ha eléri/, az elváltozott területen szabad szemmel is láthatóan légylárvák /"kukacok"/ mozognak. A bántalmat jellegzetes bűzös szag kíséri. Érdekes módon ezek a sebek soha nem gennyesek.

Mi a teendő?

A kutyát haladéktalanul kezelni kell, a szövetkárosodás és a jelentős fájdalom miatt. Mindenképpen állatorvosi ellátást igényel, melynek során az érintett területen a szőrt lenyírjuk, a lárvákat maradéktalanul eltávolítjuk, a sebet/sebeket kezeljük, antibiotikumot, fájdalomcsillapítót adunk, amiket még otthon is adagolni kell. Mivel a kezelés fájdalmas, általában bódításban végezzük /ezért kérjük, ne etessék meg a kutyát a rendelőbe hozatal előtt/. Javasoljuk légyriasztó készítmény alkalmazását is.légylárva

Hogyan lehet megelőzni?

Minden sérülést azonnal szakszerűen el kell látni /szőrnyírás, fertőtlenítés/, az inkontinens kutyát javasolt zárt helyen tartani, a nagy szőrzettel rendelkező ebek szőrét rendben kell tartani /a nemezes szőr alatt bepálló bőr is vonzza a legyeket/, az esetleges bőrgyulladást kezelni kell. A hasmenéses állatot rendszeresen tisztogatni kell. Ezenkívül van légyriasztó hatású készítmény /spot on/, melyet megelőzésképpen is lehet alkalmazni.

Kövess minket a Facebookon!

Címünk: 1141 Budapest,  Mogyoródi út 141/A  |  Központi telefon: +36-1 / 222-6178  |  E-mail címünk: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Nyitvatartásunk: Hétfő-Péntek 9-12 és 16-20 , szombaton 9-12 , vasárnap: zárva