Szívférgesség

kutya-szúnyog
Mi okozza, hogyan fertőződhet a kutyám?

A szívférgességet a Dirofilaria immitis nevű fonalféreg okozza, amely 10-30 cm hosszú karcsú féreg. Általában kutyafélék szívének üregeiben illetve a tüdőartériában élősködik, de megfertőzi a macskát is /kevés féreg tud bennük kifejlődni és inkább idegrendszeri tüneteket okoz/ és az embert is /bennünk nem teljes a parazita fejlődési ciklusa/. Köztigazdái különböző szúnyogfajok /többek közt a dalos szúnyog/, amelyekbe vérszíváskor kerülnek a fertőzött állatból a mikrofilariák /vagyis a féreg lárvái/. A szúnyogban 2-3 hét alatt alakul ki a fertőzőképes lárvastádium, ami a szúnyog csípésekor kerül az újabb áldozatba. A fertőzött állatban a mikrofilariákból 3-4 hónap alatt alakulnak ki a felnőtt férgek. A nőstény férgek nem petét raknak, hanem rögtön mikrofilariákat „szülnek". Ezek a beteg vérkeringésébe kerülnek, ahonnan szúnyogcsípéskor a szúnyogba kerülnek.

Hol fordul elő ez a betegség?

Sokáig Európa déli országaiban /a mediterrán térségben/, az Egyesült Államokban, Afrikában, Ázsiában volt ismert ez a parazita, de a globális felmelegedésnek köszönhetően olyan területeken is megjelenik, ahol eddig nem élt. Behurcolt esetek már közel 30 éve ismertek voltak, de újabban ún. autochton /nem behurcolt, helyben fertőződött/ esetek is ismertek. Így hazánkban is diagnosztizáltak szívférgességet kutyában, sőt görényben is, a déli országrészben.szívférgesség kör

Mik a betegség tünetei?

A szívben levő férgek szívbelhártya-gyulladást okoznak, az erekben pedig trombus- illetve embolus-képződést váltanak ki. Mivel a szív nem képes hatékonyan ellátni a feladatát, a gyengült keringésre jellemző tünetek alakulnak ki: fáradékonyság, ájulás, fogyás, köhögés, cianózis, vizenyő-képződés. Előfordul vérvizelés, illetve ritkán idegrendszeri tünetek is / ez utóbbi főleg macskában/.

Hogyan diagnosztizálható a betegség?

A keringési elégtelenség a tünetek alapján kimondható, az oki diagnózis /ti. hogy Dirofilaria okozza/ vérvétellel igazolható, a lárvák kimutatásával és faji meghatározásával /a Dirofilaria repens mikrofiláriáitól való megkülönböztetés fontos/. A vért estefele érdemes venni, mert a mikrofilariák kirajzása a szúnyogok aktivitási idejével szinkronban történik. Ezen kívül a fertőzöttség immunológiai módszerekkel is megállapítható. A szív ultrahangos vizsgálatával a felnőtt férgek is kimutathatóak.

Hogyan kezelhető a betegség?

A keringési elégtelenség megfelelő gyógyszerekkel kezelhető, de a férgek biztonságos elpusztítására nem nagyon van gyógyszerkészítmény. A felnőtt férgek elpusztítása súlyos keringési tüneteket okozhat /az embolus-képződés miatt/, de az elpusztult férgekből felszabaduló toxikus anyagok súlyos-és sokszor végzetes-allergiás tüneteket és shockot okozhatnak. Ugyanez igaz a hirtelen, nagyobb mennyiségben elpusztuló mikrofilariákra is. Ezért a mikrofilariák elpusztítása csak fokozatosan történhet, a felnőtt férgeket pedig válogatott esetekben esetleg műtéttel lehet eltávolítani. Emiatt a kezelés helyett a megelőzésnek van nagyobb szerepe és biztonságosabb is.

Hogyan előzhetem meg a kutyám fertőződését?

szívférgesség
Két útja van a védekezésnek: a köztigazda szúnyogok elleni védekezés és az esetleg a vérbe kerülő mikrofilariák elpusztítása. A szúnyogok ellen spot on készítmények vannak forgalomban, melyeket 4 hetente a kutyára cseppentve folyamatosan védekezhetünk a szúnyogok ellen. A mikrofilariák elpusztítására spot on és tablettás készítmény is létezik, ezeknél nagyon fontos, hogy az endémiás területre utazás előtt már 1 hónappal alkalmazzuk illetve a visszajövetel után is még 1 hónapig alkalmazzuk. Érdemes az állatorvossal konzultálni, ha a kutyával külföldre szándékoznak utazni, az endémiás területen lakó gazdi már a növendék kutya esetében is gondoskodjon folyamatosan a megfelelő védekezésről, az állatorvos ebben is segítségére lesz.

Kövess minket a Facebookon!

Címünk: 1141 Budapest,  Mogyoródi út 141/A  |  Központi telefon: +36-1 / 222-6178  |  E-mail címünk: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Nyitvatartásunk: Hétfő-Péntek 9-12 és 16-20 , szombaton 9-12 , vasárnap: zárva