Toxoplasmosis

Mi az a toxoplasmosis?

A toxoplasmosis egy egysejtű parazita által okozott fertőzés, illetve megbetegedés.

Mi okozza?

FND5IE01-Toxoplasmosis-A1
A Toxoplasma gondii nevű 10-12 µm nagyságú egysejtű parazita, amelynek a végleges gazdái a macskaféle ragadozók, köztigazdája viszont bármely emlősállat és az ember is lehet.

Hogyan terjed?

A fertőzőképes oocystát (a parazita bélsárral ürülő formája) a végleges gazda /a macska/ üríti bélsarával. A macskák általában a fertőződésüket követően életükben egyszer, rövid ideig ürítik a T. gondii oocystákat. Rendszerint kölyökkorban fertőződnek, a rövid oocysta-ürítési időszak után már soha nem fognak toxoplasmát üríteni. A meggyengült immunrendszerű macskák azonban újra üríthetnek oocystákat. Az immunrendszer gyengeségét okozhatja más parazitával történő fertőződés, illetve egyéb immunrendszert gyengítő macskabetegségek /pl. leukózis vagy FIV-fertőzöttség/.
A köztigazdák a macskabélsárból származó oocystákkal fertőződnek és bennük szöveti cysták alakulnak ki. A köztigazdák bélsarukkal nem ürítenek semmilyen fertőzőképes Toxoplasma-alakot!
Azonban a bennük levő cysták is fertőzőképesek, amennyiben a végleges gazda vagy más köztigazda elfogyasztja a fertőzött állat húsát. Ez azt jelenti, hogy az ember is fertőződhet nyers hústól /tatárbifsztek, fasírt nyersen történő kóstolgatása, stb./

Mi, emberek hogyan fertőződhetünk toxoplasmával?

Fertőződhetünk oocystával, ha macska-bélsárral szennyezett zöldséget-gyümölcsöt nyersen fogyasztunk. Fertőződhetünk cystával, ha fertőzött köztigazda húsát kellő hőkezelés nélkül fogyasztjuk.

Mik a fertőzöttség tünetei?

Felnőtt, egészséges ember általában tünetmentesen vészeli át a fertőződést. Azonban a meggyengült immunrendszerű emberekben súlyos idegrendszeri és szemtünetek alakulhatnak ki, illetve egyéb általános tünetek /a cystákat tartalmazó szöveteknek, szerveknek megfelelően/ jelentkezhetnek.

Toxoplasmosis és terhesség

Terhesség alatti toxoplasmával történő fertőződés esetén az anya általában tünetmentes, de a parazita a magzatra veszélyt jelenthet: vetélés vagy akár súlyos veleszületett megbetegedés /vízfejűség, meszes területek az agyban, szemtünetek/ formájában. Ezért javasoljuk a várandós nőknek, hogy a földről származó zöldségeket-gyümölcsöket csak mosva-hőkezelve fogyasszák, húskészítményeket szintén jól megfőzve-átsütve egyék, illetve a családban levő macska alomját ne ők takarítsák.

Segítség, pozitív lett a toxoplasma-tesztem, mi lesz a magzatommal?

Ha a fertőződés lehetősége fennáll, érdemes kérni a toxoplasma-fertőzöttség vizsgálatát. Praktikusan a terhesség korai szakaszában /ha esetleg abortusz lenne szükséges/. A cat toxoplasmosis
pozitív eredmény sem ok az elkeseredésre /sem a házikedvenc macska száműzésére/, ugyanis a pozitivitást kétféle, a parazita ellen termelődő ellenanyag okozhatja: az IgG-típusú a friss fertőződést jelzi, az IgM-típusú a régebbit. Ezt a két típust a tesztek képesek elkülöníteni. A régebbi fertőzöttség esetén nincs tennivaló, az anya immunrendszere a régebbi fertőződéskor kellő védelmet alakított ki ahhoz, hogy a magzata se károsodhasson. A friss fertőződés esetén lehetőség van abortuszra vagy a terhesség alatti gyógykezelésre - ezt mindig a kezelőorvossal kell megbeszélni.

Érdemes-e tesztelni a család macskáját/macskáit?

A macskák életük során nagyon rövid ideig ürítenek Toxoplasma-oocystát, ezt a rövid intervallumot nehéz „belőni" ahhoz, hogy igazoljuk a parazita jelenlétét a bélsárban. Szerológiai (vér) vizsgálatokkal igazolható a macska fertőzöttsége is, de a parazita fejlődésmenetéből adódóan a parazita ürítését nem bizonyítja.

Hogyan kezelhető?

A tünetmentes fertőzött macskákat nem kezeljük, mivel jelenleg nincs olyan gyógyszer, ami maradéktalanul kiírtaná a parazitát vagy meggátolná az esetleges oocysta-ürítést. A tüneteket mutató köztigazdákat, amennyiben élelmiszertermelő állatról van szó, szintén nem kezeljük /kényszervágásra kerülnek/. Tüneteket mutató házikedvencnél azok a gyógyszerek jönnek szóba, amiket embereknél is használnak, de az eredmény kétséges és maguk a gyógyszerek sem veszélytelenek, mivel hosszabb távon kell adagolni ezeket.

Hogyan előzhetjük meg a fertőződést?

Húst, húskészítményt csak hőkezelve szabad fogyasztani /megfőzve, jól átsütve/. Földről származó zöldséget, gyümölcsöt is alaposan megmosva, terhesek hőkezelve fogyasszanak. A húst nyersen ne kóstolgassuk /fasírt fűszerezése/, a húsfeldolgozásra használt deszkát rendszeresen fertőtlenítsük, más élelmiszer feldolgozására ne használjuk.
A macskaalmot terhes nő ne takarítsa, az alomtálcát rendszeresen tisztítsuk, fertőtlenítsük, a macskával, alomjával, fekhelyével való foglalkozás után mindig mossunk alaposan kezet /szappan, meleg víz/.
A macska ne aludjon az ágyunkban, de legalább a gyermekek ágyától tartsuk távol. Macskával való foglalkozás után a gyerekek is mossanak kezet /szülő ellenőrizze/. Étkezés közben ne foglalkozzunk a macskával, ne etessük kézből. A gyerekek ne vegyenek semmit a szájukba a játszótéren /a homokozót sok kóbor macska látogatja/.
Ha ezeket az alapvető higiéniai előírásokat betartjuk, a fertőződésnek igen kicsi az esélye, még akkor is, ha több macskával osztjuk meg otthonunkat.

Kövess minket a Facebookon!

Címünk: 1141 Budapest,  Mogyoródi út 141/A  |  Központi telefon: +36-1 / 222-6178  |  E-mail címünk: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Nyitvatartásunk: Hétfő-Péntek 9-12 és 16-20 , szombaton 9-12 , vasárnap: zárva