Nyuszi RHD-2

Nyulas Gazdik figyelem!

 nyuszi2

Új veszély a láthatáron!

 

A legtöbb nyúltartó ismeri és féli a myxomatosis, valamint a vérzéses betegség (RHD) kórokozóit. Ezek ellen már régóta oltjuk a nyuszikat. Az eddigi vakcinák megbízható védettséget nyújtanak ellenük.nyusziRHDAzonban nemrégiben felbukkant egy új kórokozó: az RHD-2 vírus. A legtöbb vélemény szerint ez a nyulak vérzéses betegsége vírusának egy új típusa, melyhez sok tekintetben hasonló. Terjedése a fertőzött egyedek között gyors, a vírus legtöbb testváladékkal ürül. Ezen kívül legyek, vérszívó ízeltlábúak, valamint mechanikus vektorok (nem megfelelően fertőtlenített etető-itató edény, fekhely, gondozó ruházata, stb.) közvetíthetik.


Fontos különbség, hogy a lappangási idő kicsit hosszabb (2-6 nap), ezért mire a tünetek kialakulnak a beteg állatnak több lehetősége van a vírus szétszórására.
A betegség tünetei az RHD-hoz hasonlóan szegényesek (bágyadtság, étvágytalanság, néha véres orrváladék), sokszor csak az állat hirtelen elhullása következik be, ritkább esetekben testtömeg csökkenéssel és sárgasággal járó krónikus fertőzés alakul ki. A halálozási arány akár 50%-os is lehet.


A védekezés főbb szempontjai: lehetőség szerint zárt tartás, a higiénia betartása, illetve védőoltás alkalmazása.
A legnagyobb gond, hogy az RHD ellen kifejlesztett vakcina semminemű védelmet nem nyújt az RHD-2 vírus ellen. Szerencsére már Magyarországon is forgalomban van speciálisan az RHD-2 ellen kifejlesztett védőoltás, amely hatékony védelmet biztosít.

 

Sajnos, az új vakcina csak 40 adagos kiszerelésben kapható és elkészítés után viszonylag gyorsan fel kell használni.nyuszi1
Ezért április 24-26-ig OLTÁSI AKCIÓT tartunk. Ezen 3 nap alatt a vakcinát kedvező áron biztosítjuk a nyuszik számára.

 

Az akcióban való részvételi szándékot a szokásos elérhetőségeken jelezhetik, illetve itt további információt is kaphatnak.


Cím: 1141 Budapest, Mogyoródi út 141/A
Telefonszám: +36-1-222-6178

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Facebookwww.facebook.com/allatorvosirendelo.curavet
Honlapwww.cura-vet.hu

 

 

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Címünk: 1141 Budapest,  Mogyoródi út 141/A  |  Központi telefon: +36-1 / 222-6178  |  E-mail címünk: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Nyitvatartásunk: Hétfő-Péntek 9-12 és 16-20 , szombaton 9-12 , vasárnap: zárva