Újra oltási akció az RHD-2 vírus ellen!

p1040867 origNyulas Gazdik figyelem!

 

Újra oltási akció az RHD-2 vírus ellen 2018. május 9-én és 10-én!

A legtöbb nyúltartó ismeri és féli a myxomatosis, valamint a vérzéses betegség (RHD) kórokozóit. Ezek ellen már régóta oltjuk a nyuszikat. Az eddigi vakcinák megbízható védettséget nyújtanak ellenük.

Azonban nemrégiben felbukkant egy új kórokozó: az RHD-2 vírus. A legtöbb vélemény szerint ez a nyulak vérzéses betegsége vírusának egy új típusa, melyhez sok tekintetben hasonló. Terjedése a fertőzött egyedek között gyors, a vírus legtöbb testváladékkal ürül. Ezen kívül legyek, vérszívó ízeltlábúak, valamint mechanikus vektorok (nem megfelelően fertőtlenített etető-itató edény, fekhely, gondozó ruházata, stb.) közvetíthetik.

Fontos különbség, hogy a lappangási idő kicsit hosszabb (2-6 nap), ezért mire a tünetek kialakulnak a beteg állatnak több lehetősége van a vírus szétszórására.

RHDV-atomic-modelA betegség tünetei az RHD-hoz hasonlóan szegényesek (bágyadtság, étvágytalanság, néha véres orrváladék), sokszor csak az állat hirtelen elhullása következik be, ritkább esetekben testtömeg csökkenéssel és sárgasággal járó krónikus fertőzés alakul ki. A halálozási arány akár 50%-os is lehet.

A védekezés főbb szempontjai: lehetőség szerint zárt tartás, a higiénia betartása, illetve védőoltás alkalmazása.

A legnagyobb gond, hogy az RHD ellen kifejlesztett vakcina semminemű védelmet nem nyújt az RHD-2 vírus ellen. Szerencsére már Magyarországon is forgalomban van speciálisan az RHD-2 ellen kifejlesztett védőoltás, amely hatékony védelmet biztosít.

Sajnos, az új vakcina csak 40 adagos kiszerelésben kapható és elkészítés után viszonylag gyorsan fel kell használni.

Ezért május 9-én és 10-én (szerda, csütörtök) OLTÁSI AKCIÓT tartunk. Ekkor a vakcinát kedvező áron biztosítjuk a nyuszik számára.

nyusziAz akcióban való részvételi szándékot a szokásos elérhetőségeken jelezhetik, illetve itt további információt is kaphatnak.

Cím: 1141 Budapest, Mogyoródi út 141/A

Telefonszám: +36-1-222-6178

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Facebook: www.facebook.com/allatorvosirendelo.curavet

Honlap: www.cura-vet.hu

Ebösszeírás Zuglóban 2019

Tisztelt Zuglói Kutyás Gazdik!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Zuglói Önkormányzat ismét ebösszeírást rendelt el.
Alább olvashatják a felhívást, illetve a linket, amin keresztül online kitölthetik, valamint elküldhetik az adatlapot. 

 

"Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény (Ávt.) 42/B. § (1) bekezdése rendelkezése alapján az eb tartási helye szerint illetékes önkormányzat – ebrendészeti feladatainak elvégzése érdekében, illetve a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásaira való tekintettel – három évente legalább egy alkalommal ebösszeírást végez.

 A kerületi önkormányzat az ebösszeírás alapján az ebtartók által szolgáltatott adatokról helyi elektronikus nyilvántartást köteles vezetni, az állat tulajdonosa, tartója és más személyek jogainak, személyes biztonságának és tulajdonának védelme, valamint ebrendészeti és állatvédelmi feladatainak hatékony ellátása céljából. Az eb tulajdonosa és tartója az ebösszeíráskor köteles a törvényben előírt adatokat a kerületi önkormányzat rendelkezésére bocsátani.

 A 2019. évi ebösszeírás céljából kérem a Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat közigazgatási területén tartott négy hónaposnál idősebb ebek tulajdonosait/tartóit, hogy az “Ebösszeíró adatlapot” elektronikusan szíveskedjenek kitölteni 2019. december 31 napjáig, és a https://www.govcenter.hu/ebnyilvantarto/Content/PublicEbBPXIV.aspx felületen keresztül részünkre eljuttatni. A beérkező adatalapokról a rendszer automatikus visszajelzést küld, annak beérkezésétől számított 15 munkanapon belül.

 Az ebösszeíró adatlapot ebenként kell kitölteni az oltási könyv alapján.

 Felhívom a Tisztelt Ebtartók figyelmét, hogy az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása állatvédelmi bírságot vonhat maga után. A bírság legkisebb összege az állatvédelmi bírságról szóló 244/1998. (XII. 31.) Korm. rendeletben foglaltak alapján 30.000 Ft."

 


EGY KIS SEGÍTSÉG AZ ADATBEJELENTŐ LAP KITÖLTÉSÉHEZ:
- "Az állat azonosítása rovatba" az egyedi azonosító számhoz a mikrochip 15 számjegyét kell beírni. (Matrica esetén a vonalkód alatti apró számok.)
- "A chip helyeződése": a nyak bal oldala
- "Az azonosítási okmányhoz" vagy az oltási könyv számát (a borító belső oldalának tetején lévő szám) vagy az útlevél számát (minden oldal alján megtalálható) kell beírni.
- "A veszettség elleni oltás" rovatba az alkalmazott vakcina nevét kell beírni. Ez az oltási könyv, illetve az útlevél "veszettség elleni védőoltások" oldalán beragasztott matricára írt név, a gyári szám a címkén a vakcina neve alatti apró, betűket és/vagy számokat tartalmazó felirat.
- "A veszettség elleni oltás érvényessége" alaphelyzetben a vakcinázás időpontjához képest 1 év, 1 évesnél fiatalabb állatoknál fél év.

Nyuszi RHD-2

Nyulas Gazdik figyelem!

 nyuszi2

Új veszély a láthatáron!

 

A legtöbb nyúltartó ismeri és féli a myxomatosis, valamint a vérzéses betegség (RHD) kórokozóit. Ezek ellen már régóta oltjuk a nyuszikat. Az eddigi vakcinák megbízható védettséget nyújtanak ellenük.nyusziRHDAzonban nemrégiben felbukkant egy új kórokozó: az RHD-2 vírus. A legtöbb vélemény szerint ez a nyulak vérzéses betegsége vírusának egy új típusa, melyhez sok tekintetben hasonló. Terjedése a fertőzött egyedek között gyors, a vírus legtöbb testváladékkal ürül. Ezen kívül legyek, vérszívó ízeltlábúak, valamint mechanikus vektorok (nem megfelelően fertőtlenített etető-itató edény, fekhely, gondozó ruházata, stb.) közvetíthetik.


Fontos különbség, hogy a lappangási idő kicsit hosszabb (2-6 nap), ezért mire a tünetek kialakulnak a beteg állatnak több lehetősége van a vírus szétszórására.
A betegség tünetei az RHD-hoz hasonlóan szegényesek (bágyadtság, étvágytalanság, néha véres orrváladék), sokszor csak az állat hirtelen elhullása következik be, ritkább esetekben testtömeg csökkenéssel és sárgasággal járó krónikus fertőzés alakul ki. A halálozási arány akár 50%-os is lehet.


A védekezés főbb szempontjai: lehetőség szerint zárt tartás, a higiénia betartása, illetve védőoltás alkalmazása.
A legnagyobb gond, hogy az RHD ellen kifejlesztett vakcina semminemű védelmet nem nyújt az RHD-2 vírus ellen. Szerencsére már Magyarországon is forgalomban van speciálisan az RHD-2 ellen kifejlesztett védőoltás, amely hatékony védelmet biztosít.

 

Sajnos, az új vakcina csak 40 adagos kiszerelésben kapható és elkészítés után viszonylag gyorsan fel kell használni.nyuszi1
Ezért április 24-26-ig OLTÁSI AKCIÓT tartunk. Ezen 3 nap alatt a vakcinát kedvező áron biztosítjuk a nyuszik számára.

 

Az akcióban való részvételi szándékot a szokásos elérhetőségeken jelezhetik, illetve itt további információt is kaphatnak.


Cím: 1141 Budapest, Mogyoródi út 141/A
Telefonszám: +36-1-222-6178

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Facebookwww.facebook.com/allatorvosirendelo.curavet
Honlapwww.cura-vet.hu

 

 

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Címünk: 1141 Budapest,  Mogyoródi út 141/A  |  Központi telefon: +36-1 / 222-6178  |  E-mail címünk: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Nyitvatartásunk: Hétfő-Péntek 9-12 és 16-20 , szombaton 9-12 , vasárnap: zárva